2022

Fortællinger, der skaber udvikling

Beretning fra bestyrelsesformanden

 

Endnu et år er gået i Erhvervshus Midtjylland

Erhvervshus Midtjylland har nu eksisteret i fire år, og i den periode har mange virksomheder gjort brug af vores vejledning og fået hjælp til at udvikle deres virksomheder. Det gælder både den lokale håndværksmester, produktionsvirksomheden, webshoppen og tøjbutikken på gågaden.  

De sidste par år har verdenssituationen gjort, at mange virksomheder også har været udfordret på den daglige drift, og her har Erhvervshus Midtjylland ageret som en hjælpende hånd med vejledning i de aktuelle situationer, som virksomhederne har stået i.

Og vi står her igen. I en udfordrende tid for store dele af erhvervslivet. Under coronapandemien udviklede mange virksomheder innovative løsninger, der gjorde, at de kunne holde skindet på næsen. Men det er svært at innovere sig ud af høj inflation, stigende energipriser og problemer med forsyningskæderne. Det er alt sammen noget, der påvirker virksomhederne og derfor også aktiviteterne i Erhvervshus Midtjylland.

Stor efterspørgsel efter Erhvervshusets ydelser
Tager vi et kig tilbage på 2022, så har det været kendetegnet ved god efterspørgsel efter Erhvervshusets ydelser. Vi har haft mange vejledninger og rekordstor programaktivitet. En netop offentliggjort DI-analyse viser, at erhvervshusene generelt får pæne anbefalinger. Det er vi naturligvis glade for - herunder at Erhvervshus Midtjylland får den højeste score hos virksomhederne ift. at give et godt overblik over relevante tilbud samt henvise til relevante private rådgivere.

Mange vejledninger har været centreret omkring virksomhedernes robusthed i de aktuelle situationer, men der har også været god efterspørgsel efter de programtilbud, der er med til at udvikle og vækste virksomhederne. Det forgangne år har været et helt særligt og gunstigt år for netop dette, hvis vi ser på omfanget af muligheder i programmerne.

I Erhvervshus Midtjylland er vi leadoperatør på det populære SMV:Digital program, hvor der i alt i 2022 har været 13 puljeåbninger, hvilket har givet helt ekstraordinær stor aktivitet og efterspørgsel fra virksomheder over hele landet. Vi er i Erhvervshus Midtjylland glade for at være leadoperatør på SMV:Digital, der adresserer et meget stort behov hos virksomheder i alle brancher.

Farvel til de regionale programmer
Udgangen af 2022 blev også et farvel til den brede pallette af regionale midtjyske programmer – herunder programmerne for iværksætteri, virksomhedsudvikling, internationalisering og kompetenceforsyning. De regionale programmer blev startet op i Væksthus-tiden, og fremover vil Erhvervshus Midtjylland fortrinsvis have landsdækkende programmer, hvor vi enten er national lead, ligesom vi er på SMV:Digital og Early Warning, eller udførende partner i Midtjylland i vores portefølje af tilbud.

Omstillingspuljen for minkavlere og følgeerhverv er et eksempel på et andet landsdækkende program, hvor Erhvervshus Midtjylland har været leadoperatør, og hvor 2. ansøgningsrunde blev gennemført i foråret 2022. Gennem puljen er der i alt udmøntet 50 mio. kr. til godt 60 modtagere i hele landet.

Programaktiviteten har fyldt rigtig meget i Erhvervshus Midtjylland i 2022, og vi har mærket en stor efterspørgsel – ikke mindst her i Midtjylland, hvor vi også erfaringsmæssigt ved, at virksomhederne har været gode til at anvende og omsætte store rammeprogrammer med tilskud til køb af rådgivning. Samlet set er der siden Erhvervshusets start 1. januar 2019 og frem til udgangen af 2022 bevilliget i niveauet knap kr. 400 mio. til midtjyske iværksættere og virksomheder via programmer, hvor Erhvervshus Midtjylland er/har været lead eller midtjysk samarbejdspartner. 

2022 har også været kendetegnet ved et betydeligt branchemæssigt fokus på bl.a. oplevelseserhverv og detailhandel. Sidstnævnte er dog også en branche, der grundet den økonomiske situation har sat sine spor i Early Warning. Mange detailvirksomheder skal både klare de stigende udfordringer samtidig med, at de tilbagebetaler coronagæld – og de har ofte ikke den økonomiske polstring, som de havde tidligere.

Startskud på det midtjyske erhvervsfyrtårn
Det forgangne år har også budt på startskuddet på det midtjyske erhvervsfyrtårn, der har til formål at styrke Midtjylland som førende region inden for vandteknologi. Vandbranchen er en vigtig del af de erhvervsmæssige styrkepositioner i Midtjylland og omfatter både store globalt orienterede virksomheder og en bred underskov af iværksættere og SMV’er. Fra Erhvervshus Midtjyllands side ser vi frem til at bidrage med vores forskellige tilbud og dermed til at understøtte erhvervsfyrtårnet.

Flere strategier venter
Vi står i bestyrelsen overfor en vigtig opgave som strategisk sparringspartner for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i forhold til den forestående strategiproces for decentral erhvervsfremme på det nationale plan, der skal ende ud i en konkret strategi for årene 2024-2027. Strategien baseres på bidrag fra bl.a. Erhvervshusene i samspil med KKR’erne, og det ligger mig og den øvrige bestyrelse på sinde at sikre et solidt midtjysk aftryk på den kommende erhvervsfremmestrategi, da den er rammesættende for den decentrale erhvervsfremmeindsats, herunder kommunale erhvervsudviklingsinitiativer.

 

I Erhvervshus Midtjylland står vi også overfor en interessant proces i 2023 ift. erhvervshusets egen strategi, hvor vi inviterer til dialog med vores samarbejdspartnere, der skal ende ud i en ny strategi, som skaber værdi og sikrer, at Erhvervshus Midtjyllands midler og muligheder kommer i anvendelse i bedst mulig balance med midtjyske behov og ønsker. Vi er interesseret i at høre alle synspunkter og input til, hvorledes vores Erhvervshus også fremover er i god overensstemmelse med ønsker og behov.

Jeg vil også benytte min første beretning her til at takke den afgåede bestyrelse, der var Erhvervshusets første bestyrelse. Stor tak for det arbejde, den tidligere bestyrelse har løftet, som har banet vejen for os i den nye bestyrelse. Jeg ser frem til et godt samarbejde i bestyrelsen i 2023, og vi står overfor en stor og vigtig opgave, hvor vi i samspil med KKR Midtjylland, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og andre gode kræfter, skal medvirke til at sikre grundlaget for velfærden i Midtjylland.

Endelig vil jeg gerne rette en stor tak for det gode samarbejde til de midtjyske kommuner og KKR Midtjylland, til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Erhvervsstyrelsen, de mange eksterne samarbejdspartnere (lokal erhvervsservice, erhvervsorganisationer, rådgivere, videninstitutioner, viden- og erhvervsklynger m.fl.) samt ikke mindst Erhvervshusets dygtige medarbejdere.

God læselyst

 

Ib Lauritsen

Formand for Erhvervshus Midtjyllands bestyrelse
Borgmester Ikast-Brande Kommune

Søren Olesen Bestyrelsesformand, Erhvervshus Midtjylland

Lokal udstationering af virksomhedskonsulenter 

Erhvervshusets bestyrelse besluttede i 2021 at søsætte et nyt initiativ for i endnu højere grad at gøre specialiseret erhvervsservice tilgængelig for alle iværksættere og virksomheder. Derfor blev alle midtjyske kommuner tilbudt mulighed for udstationering af en virksomhedskonsulent fra den specialiserede erhvervsservice i henhold til lokale ønsker og behov i forhold til ønskede faglig profil.

Næsten alle kommuner tog imod tilbuddet, som er igangsat successivt ind i 2022. Vores foreløbige erfaringer har været meget positive. 

Det vurderes, at initiativet har haft flere gode effekter – herunder styrket synligheden omkring og tilgængeligheden til Erhvervshusets muligheder, ligesom sammenspillet mellem de lokale aktører (f.eks. den lokale erhvervsservice) og Erhvervshuset er blevet tættere, hvilket resulterer i mere sammenhængende og sømløs erhvervsservice for virksomhederne. 

Vi er ligeledes glade for, at vores initiativ fremhæves af DI som et, der gør en forskel ude lokalt i kommunerne. Initiativet fortsætter i 2023, og vi har kontinuerlig fokus på, om effekten kan blive endnu større ved f.eks. at målrette indsatsen yderligere i forhold til lokale behov, hvis dette er muligt.

 

dekorativt billede

Stor efterspørgsel efter tilbud indenfor digitalisering og grøn omstilling

Der har i 2022 været en markant efterspørgsel efter vejledning inden for grøn omstilling og digitalisering samt programbaserede tilbud – herunder SMV:Grøn og SMV:Digital, der ligesom i 2021 har modtaget et stort antal ansøgninger fra midtjyske virksomheder.

Digitalisering
Digitalisering har gennem længere tid været et vigtigt tema i mange af Erhvervshus Midtjyllands aktiviteter, og det er ikke uden grund. Den digitale omstilling i det midtjyske erhvervsliv går nemlig godt. Virksomhederne er gode til at tage de nye teknologier til sig. Hele 32 pct. af virksomhedernes omsætning stammer fra e-handel, hvilket er den højeste andel blandt alle regioner. Samtidig er robotteknologi mere udbredt end i andre regioner, mens knap en fjerdedel af virksomhederne i 2020 arbejdede med big data - en andel der kun overgås af Region Hovedstaden.

Helt naturligt er digitalisering i Erhvervshus Midtjylland et stort tema grundet vores operatørskab på SMV:Digital, hvor vi i 2022 havde 13 puljeåbninger, hvilket er det højeste antal per år i programmets levetid. Siden programmet blev søsat i 2018 og frem til 2022, har mere end 10.000 virksomheder ansøgt om tilskud heraf mere end 3.500 ansøgere fra Midtjylland. Der er givet 5.415 tilsagn til tilskud svarende til 490 mio. kr., heraf tilsagn til 1.743 midtjyske virksomheder for godt 150 mio. kr.

I kølvandet på krigen i Ukraine, og deraf den øgede opmærksomhed på virksomhedernes digitale sikkerhed, har vi på det digitale område også oplevet meget stor interesse for viden om digital sikkerhed. Især SMV’erne er i hackernes søgelys. I oktober gik vi derfor i samarbejde med Industriens Fond og datagidselsforhandler Michael Andersen nye, underholdende veje for at styrke den digitale sikkerhed i de 150 midtjyske SMV’er, der havde tilmeldt sig vores arrangementet ”Cybersikkerhed for sjov...?”.

Vi oplevede også en stor interesse for digitale områder såsom, hvordan man helt konkret laver en god strategi for sin online tilstedeværelse på sociale medier, så de kan agere lead-generatorer for ens forretning, samt hvordan man kan anvende spilelementer og gamification til at fastholde eller konvertere sine kunder.

Grøn omstilling
Grøn omstilling er en helt central parameter i en række af Erhvervshus Midtjyllands aktiviteter. I 2022 har vi mærket en markant efterspørgsel efter vejledning inden for emnet samt programbaserede tilbud – herunder SMV:Grøn, hvor virksomhederne har efterspurgt både tilskud, men også i høj grad kompetenceudvikling eller en kombination af begge. Gennem det landsdækkende program SMV:Grøn er der bevilliget 50 mio. kr. til midtjyske virksomheder.

Den grønne omstilling har været en vigtig faktor i at genoprette de erhverv, der var hårdest ramt under corona, men en lige så vigtig faktor for de erhverv og virksomheder, der vil fremtidssikre sig og imødekomme kundernes stigende efterspørgsel på området. De seneste år er der også blevet kigget på virksomheders grønne initiativer, når de skulle tiltrække investorer, ligesom den grønne dagsorden også er rykket tungt ind i virksomhedernes bestyrelseslokaler.

Vi oplevede i 2022 ikke længere blot en stigende interesse fra virksomhederne for at rykke på den grønne dagsorden, men en stærk vilje, handlekraft og stort ønske om at være med til at løse klimakrisen.

Det ser vi også meget tydeligt i vores kollektive aktiviteter. Der har været stor opbakning til vores webinarer om, hvordan man rent faktisk kommer i gang med grøn omstilling i sin virksomhed, og hvordan man tager de første skridt. Vi har med succes afholdt en workshoprække, der har givet virksomhederne et overblik over deres klimaaftryk, og hvordan de kunne spare CO2 og skærpe deres grønne profiler. Endvidere har vi afholdt udviklingsmøder, hvor virksomhederne får sparring på deres udfordringer indenfor emnet af et panel af eksperter, om både grøn omstilling og hvordan man som virksomhed optimerer sin grønne kommunikation, så man undgår Greenwashing.

Virksomhedsprogrammet videreføres
I sensommeren 2021 søsatte regeringen et ambitiøst, landsdækkende Virksomhedsprogram med 600 millioner til udmøntning som rygstød til små- og mellemstore virksomheder ovenpå COVID-19 krisen. Det har vi i slutningen af 2021 og hele 2022 været med til at udrulle i samarbejde med de øvrige erhvervshuse. De udmøntede midler kom fra et genopretningsprogram fra EU - det såkaldte REACT-EU-program - som skulle afhjælpe konsekvenserne af COVID-19 og understøtte en grøn og digital genstart.

Efterspørgslen hos virksomhederne har været stor i alle Virksomhedsprogrammets fire spor og derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse også besluttet at videreføre programmet med 350 mio. kr. frem til 2025. Programmets fire nuværende spor - SMV:Grøn, SMV:Digital, SMV:Eksport og SMV:Vækstpilot - skal i fremtiden suppleres af et ekstra spor, SMV:Professionalisering, der bl.a. skal hjælpe små ejerledede virksomheder med ledelse, organisation og strategi samt ejer- og generationsskifte.

Flere af programmets spor åbner for ansøgninger i de kommende måneder (åbningsdatoer fremgår her www.virksomhedsprogrammet.dk), og vi er meget glade for, at vi har søgt og igen fået bevilliget operatørskabet på det digitale spor i Virksomhedsprogrammet, der udrulles i regi af SMV:Digital.

REACT logo

En European Digital Innovation Hub på vej...

Vi i Erhvervshus Midtjylland er glade for, at vi kan være med til at realisere de store perspektiver i at være en del af European Digital Innovations Hubs sammen med blandt andet Aarhus Universitet og Aarhus Kommune. Den midtjyske hub for digitalisering skal tilbyde virksomheder i hele regionen let adgang til blandt andet vejledning, sparring, kurser og testfaciliteter indenfor det digitale område.

Målet er at flere virksomheder skal benytte digitale teknologier til at blive mere bæredygtige og konkurrencedygtige. Hubben har også fokus på den offentlige sektor og i særdeleshed på udnyttelse af data og udvikling af gode it-løsninger til gavn for borgere og virksomheder i regionen.     

Hubben binder i alt 10 partnere sammen i et stærkt forpligtigende konsortium med den fælles mission at styrke digitaliseringen i både offentlige og private organisationer og vil være den løftestang, der hjælper med at udvikle effektive processer og nye produkter hos de deltagende virksomheder.

Hubben forventer at udfolde emner indenfor big data, data analytics, cybersecurity, kunstig intelligens, digitale tvillinger, IOT samt andre avancerede, digitale teknologier. Dertil kommer det, at der vil være et særligt fokus på smartcity teknologier, fremstillingsindustrien, landbrug/fødevarer samt klima/miljø.

Bo Fristed, Chief Innovation Officer, ITK, i Aarhus Kommune siger:
“Aarhus Kommune ser frem til at være en af kerneaktørerne i tilblivelsen af CDEDIH. For Aarhus Kommune er det vigtigt at bidrage til erhvervsudviklingen og den digitale innovation, for via stærke samarbejder mellem det offentlige og det private, får vi større muligheder for at skabe gode løsninger for vores byer og borgere. 

Vi er meget overbeviste om, at det gode samarbejde mellem Erhvervshus Midtjylland, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og de mange stærke samarbejdspartnere vil medvirke til, at innovative virksomheder får bedre og nemmere mulighed for at skabe innovation i samarbejde med det offentlige”.

Unni From, Kaj Grønbæk og Mikael Bergholz Knudsen, institutledere på hhv. Institut for Kultur og Kommunikation, Datalogi og Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet siger:
”Aarhus Universitet (AU) har en klar strategi og et ønske om at hjælpe samfundet som helhed med digital udvikling. Etablering af CDEDIH understøtter virksomheder, kommuner og andre organisationer i deres digitale udvikling. Der er et kæmpe videns-, vækst- og erhvervsfremmepotentiale i at anvende universitetetsforskningsresultater og vidensbase gennem målrettet samarbejde med virksomheder. Med forankring i AU’s Center for Digitalisering, Big Data og Data Analytics (AU DIGIT), og med fokus på fremtidens digitale teknologier, vil virksomhederne kunne få et teknologiløft, som vil gøre dem mere innovative og konkurrencedygtige.”

Hubben indgår i et europæisk netværk med henblik på at dele viden og opbygge europæisk kapacitet inden for avancerede, digitale teknologier. I Erhvervshus Midtjylland har vi en koordinerende rolle som lokalt knudepunkt for virksomheder og samarbejdspartnere.

Hubben er finansieret af EU-midler samt midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

REACT logo

En kvantitativ status på året, der gik

 

Erhvervshus Midtjylland er sat i verden for at hjælpe midtjyske iværksættere og virksomheder via vejledning, programbaserede tilbud, kollektive aktiviteter samt adgang til ordninger og aktører under knudepunktsfunktionen.

I 2022 gav vi 2.910* iværksættere og virksomheder med specialiserede behov en individuel vejledning, og vi bevilligede tilskud til 2.090 midtjyske iværksættere og virksomheders udviklingsforløb.

 

Og 2.618 iværksættere og virksomheder har endvidere deltaget i vores kollektive aktiviteter (informationsmøder, workshops, netværk mv.).

*Der er vejledt 87 virksomheder udenfor region Midtjylland

2910

Specialiserede vejledninger

2090

Individuelle bevillinger

2618

Iværksættere og virksomheder, der har deltaget i kollektive aktiviteter

Vi er til for alle midtjyske virksomheder
 

Erhvervsudvikling - Strategi, styrker og statistik

Erhvervshus Midtjylland har, som et af flere fokuspunkter, til formål at fremme og påpege midtjyske vækstdrivere og styrkepositioner samt modvirke udviklingsbarrierer.

Kommunerapporterne skal ses som et led i dette arbejde, da de skal danne grundlag for en stærk, aktiv og faktabaseret erhvervsfremmeindsats lokalt og regionalt, der understøtter de mange forskellige potentialer og styrker, som Midtjylland besidder.

En forudsætning for at kunne underbygge lokal forankring er et indgående kendskab til det midtjyske erhvervslivs styrker og svagheder såvel som muligheder og udfordringer. Her spiller kommunerapporterne en strategisk og vigtig rolle. Hensigten med rapporterne er desuden, at de skal kunne bruges af kommunerne til at identificere det behov og potentiale, som det lokale erhvervsliv besidder.

For Erhvervshus Midtjylland er rapporterne ligeledes et vigtigt instrument i forhold til at kunne målrette Erhvervshusets indsats i de 19 midtjyske kommuner.

Rapporterne fremlægger bl.a. de enkelte kommuners erhvervsudvikling, beskæftigelse og uddannelsesniveau. De tager i grove træk temperaturen på det lokale erhvervsliv i de midtjyske kommuner og er udarbejdet efter tæt dialog og sparring med kommunerne, så indholdet giver størst mulig værdi for den lokale erhvervsfremmeindsats. I 2022 har vi bygget videre på det strategiske element med udgivelsen af 3. udgave af kommunerapporterne.

Virksomheder står aktuelt overfor udfordringer grundet rekordlav ledighed og dermed et svækket rekrutteringsgrundlag. Derfor inkluderer 3. udgave af rapporterne et afsnit med lokalt udarbejdede bidrag og statistik, der bl.a. giver et indblik i disse rekrutteringsudfordringer samt de initiativer, der er igangsat med henblik på at understøtte det lokale erhvervslivs adgang til arbejdskraft. Formålet er at bidrage til et styrket vidensgrundlag til brug for eventuelle nye lokale initiativer.

Derudover indeholder rapporterne et kapitel med fokus på to megatrends i form af grøn omstilling og digitalisering, der i stigende grad påvirker erhvervslivet, hvor flere virksomheder responderer på disse megatrends ved at inkorporere dem i deres strategier. 

Med udgangspunkt i lokale bidrag samt statistik giver kommunerapporterne indblik i de udfordringer og muligheder, der er forbundet med grøn omstilling og digitalisering. Det er formålet, at denne viden kan understøtte den fortsatte udvikling og dermed styrke den midtjyske position indenfor dele af dansk erhvervsliv, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udpeget som drivkræft for vækst.

I 2022 blev 2. udgave af den særskilte, tværgående rapport om erhvervslivet i hele Region Midtjylland udgivet. Rapporten giver et detaljeret indblik i mange forskellige aspekter af regionens erhvervsliv, opsamlede tendenser på tværs af erhvervslivet og sætter fokus på centrale erhvervspolitiske temaer. Rapporten slår ligeledes bl.a. fast, at erhvervslivet i Midtjylland vækster mere end i resten af landet, og at de midtjyske virksomheder er gode til at tage nye teknologier til sig.

Erhvervshus Midtjylland har desuden udgivet 3. udgave af profilanalysen, som giver en kvantitativ beskrivelse af de førstartere, iværksættere og etablerede virksomheder, der har modtaget vejledning i den lokale erhvervsservice samt brugere af specialiseret vejledning i Erhvervshus Midtjylland i Region Midtjylland, ligesom vi også har stillet iværksætterdata til rådighed. Både profilanalysen og iværksætterdataene er vigtige ressourcer, der understøtter en mere målrettet erhvervsservice.

Vi forventer at have 4. udgivelse af de kommunale tilstandsrapporter samt 3. udgave af den tværgående rapport og profilanalysen klar i sommeren 2023.​

Læs de kommunale tilstandsrapporter
Læs den tværgående rapport
Læs profilanalysen

MEA – Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi

MEA er faglig kompetenceudvikling og mulighed for netværk på kryds og tværs af det midtjyske beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervsfremmesystem med det formål, at der skabes og vedligeholdes en fælles referenceramme på tværs af aktører i Midtjylland. Målgruppen for MEA er konsulenter med virksomhedskontakt.

MEA har i 2022 formidlet ny viden og givet fagligt input via både online og fysisk afholdte kompetenceudviklingsaktiviteter. Der blev gennemført 45 faglige kompetenceudviklingsmoduler med knap 1.800 deltagere fra det midtjyske erhvervsfremme-, uddannelses- og beskæftigelsessystem.

Året 2022 bød på mange forskellige emner eksempelvis; Muligheder og udfordringer i detailhandlen, Unge, uddannelse og job i region Midtjylland, Substitution som løsning på mismatch og mangel på arbejdskraft, Fokus på tilbud til virksomheder, der er ramt af Ukraine-krisen og mulighederne, når virksomheder ønsker at ansætte nogle af de tilkomne borgere fra Ukraine og en spændende (studie)bustur til Odense med fokus på Det fynske roboteventyr.

I 2022 har MEA også haft særligt fokus på det grønne område, da netop vejledning og viden om området i høj grad efterspørges af virksomhederne. MEA har derfor taget bolden op og bl.a. sat fokus på:

  • Introduktion og gennemgang af klimaregnskaber
  • Forventninger til fremtidens grønne arbejdsmarked
  • Virksomhedernes kommunikation af fokus på bæredygtighed – muligheder og snubletråde
  • Klimaudfordringer og grøn omstilling – en status fra fadderen til det danske vindmølleeventyr
  • Livscyklusanalyser og miljøvurderinger


Den 19. og 20. maj blev der i MEA afholdt det årlige Erhvervsudviklingsdøgn i Randers. Knap 150 deltagere fik på to dage et fælles kig ind i FREMTIDEN. Det var to dage med kompetenceudvikling og netværk på kryds og tværs af det midtjyske erhvervsfremme-, uddannelses- og beskæftigelsessystem og oplæg fra spændende oplægsholdere, førende forskere – og besøg hos en række virksomheder i Randers Kommune. Alt sammen med det fokus, at vi i fællesskab kan blive endnu bedre til sammen at hjælpe de midtjyske iværksættere og virksomheder i fremtiden.


Læs mere på MEA's hjemmeside

Et kig ind i 2023

 

Fremtidsudsigter for 2023


2022 har budt på både op- og nedture for store dele af erhvervslivet. Hjulene var begyndt at køre hurtigt efter en hård coronapandemi og store nedlukninger. Den daglige drift var i gang, men så kom krigen i Ukraine og følgevirkningerne heraf, og det var for mange virksomheder et hårdt slag i ansigtet.

De danske virksomheder betragtes af mange som værende blandt verdens bedste til at omstille sig, og derfor er der stadig godt gang i økonomien. Men mange virksomheder er blevet meget opmærksomme på deres robusthed. Det er gået op for os, at ej heller krigen i Ukraine formentlig er den sidste store samfundsmæssige udfordring, vi kommer til at stå overfor i fremtiden, og mange gør sig tanker om, hvordan de kan ruste deres virksomhed, så den bliver endnu mere robust. For nogle virksomheder er svaret måske at digitalisere noget mere, for andre er det omstrukturering af, hvordan de driver virksomheden, og for nogle vil det være at kigge på, hvordan de kan udlede mindre CO2 eller bliver mere energieffektive. 

Sådan vil vi formentlig også opleve starten af 2023. Mange går med overvejelser om, hvilke udviklingsprojekter, der skal sættes i gang, mens andre virksomhedsejere desværre overvejer, hvordan de skal overleve på helt kort sigt. Skal jeg udvælge enkelte områder, som jeg tror kommer til at præge 2023, vil det være:

Robusthed i højsædet
Jeg forventer, at vi fortsat vil have et stort fokus på virksomhedernes robusthed. For nogle virksomheder vil 2023 handle om, hvordan de bedst muligt kommer videre ift. den aktuelle situation. Derfor vil vi i Erhvervshus Midtjylland have endnu større fokus på at vejlede potentielt kriseramte virksomheder på et så tidligt tidspunkt som overhovedet muligt.

Early Warning er et effektivt initiativ til at håndtere de virksomheder, der desværre står på kanten af en krise eller er midt i den. Siden 2007 har knap 8.500 kriseramte virksomheder fået hjælp gennem Early Warning. Og med en tillægsbevilling på 12 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan ordningen nu fortsætte i 2023 og 2024.

Som landsdækkende operatør er vi meget glade for, at Early Warning som tilbud er blevet lovbundet og indarbejdet som en del af det offentlige kriseberedskab. Early Warning indgår nu i Skattestyrelsens varsling til virksomheder, som falder bagud med at betale skat og moms. Det betyder, at der i 2. halvår er kommet et stort antal forløb med virksomheder, der er blevet varslet tidligt og dermed kan handle, før det er for sent.

Fortsat højt aktivitetsniveau
Jeg forventer også, at vi ser vi ind i et år med fortsat høj aktivitet i forhold til områderne digitalisering, grøn omstilling og adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det er alle tre centrale områder for virksomhedernes konkurrenceevne og områder, der står meget højt på den politiske agenda, og derfor forventer vi, at mange af vores programtilbud kommer til at have berøring med netop dette.

Vi ser frem til, at vi også fremadrettet skal videreføre vores nationale leadrolle på SMV:Digital, hvor arbejdet med at udforme de kommende puljer er påbegyndt og åbningsdatoerne i 2023 netop annonceret. Aktuelt er vi i gang med at udrulle et særligt SMV:Digital Brexit-tilskud til de virksomheder, der har været negativt påvirket af Brexit i form af fald i bruttofortjenesten ved enten lavere omsætning eller øgede omkostninger. Disse puljer er fortsat åben en rum tid ind i 2023.

Vi har også store forventninger til de midtjyske virksomheders efterspørgsel efter tilbuddene i det kommende landsdækkende Virksomhedsprogram 2.0, der i store træk har fokus på de samme aspekter som Virksomhedsprogram 1.0, der blev lanceret i 2021 af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Tilbuddene i programmet har ramt virksomhedernes efterspørgsel meget præcist, og cirka en tredjedel af bevillingerne herfra er givet til virksomheder i Midtjylland.

Udvikling af landsdækkende rådgiverdatabase
Vi står i 2023 også i spidsen for at udvikle en ny, landsdækkende digital rådgiverdatabase på tværs af aktører og ordninger. Det er vi glade for, og vi er overbevist om, at det vil lette matchet mellem virksomheder og rådgivere samt lette adgangen til rådgivning og vidensleverance.

Det er erfaringsmæssigt ofte vanskeligt for iværksættere og små- og mellemstore virksomheder at orientere sig på rådgivermarkedet. Den nye, tværgående rådgiverdatabase vil både medvirke til at afhjælpe den udfordring og udvide markedet for rådgivningsydelser til glæde for både rådgivere og virksomheder over hele landet.

Ny strategiproces venter
Og så ser jeg frem til den kommende strategiproces i Erhvervshus Midtjylland. Vores aktuelle strategi er udarbejdet i 2019, i forbindelse med Erhvervshusets etablering, og løber frem til udgangen af 2023. Vi skal derfor i gang med at udarbejde en ny strategi for perioden fra 2024. Det er altid et spændende stykke arbejde at formulere en ny strategi og få den til at falde i hak med de indspil, vi får fra vores forskellige stakeholders i forhold til den midtjyske erhvervsfremmeindsats. Der er basis for et godt samarbejde, og det er med til at sikre et solidt grundlag for strategien.

2023 tegner sig til at blive et år, hvor flere nye initiativer og strategier søsættes. Dem glæder vi os til at præsentere for både virksomhederne og for vores samarbejdspartnere.

Jeg ønsker alle et godt 2023!

Erik Krarup

Direktør, Erhvervshus Midtjylland

Erik Krarup, Direktør Erhvervshus Midtjylland